ΟΜΑΔΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ – ΠΑΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑΣ – ΟΡΝΙΘΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

 

*Συντονιστής: Καραμπάς Ηλίας.τηλ. επικ:6974351684.

Μέλη : Τσιβίκας Σπύρος, Σουφλέρης Δημήτρης, Καπετάνιος Θανάσης, Ραυτόπουλος Χρήστος, Χαντζηβασιλείου Μαρία, Σκαρλή Μαρία, Δόμβρου Ανδριανή, Λουκέρης Ορέστης, Μούτουπα Κατερίνα.

Στόχος της ομάδας είναι η σηματοδότηση και η ανάδειξη μονοπατιών ιστορικών, φυσικού κάλλους, διακοινοτικών, ενδοκοινοτικών, περιαστικών, αστικών κ.α. με σκοπό την περιβαλλοντική- πολιτιστική ευαισθητοποίηση μαθητών, ανηλίκων κ.α.

Επίσης στόχος είναι η ενίσχυση της κοινοτικής ζωής και η προαγωγή των υπαίθριων δραστηριοτήτων σαν τρόπος ζωής. Σύλλογοι, Σχολεία, ιδιώτες, οικογένειες, ερευνητές, επιστήμονες, παρέες θα μπορούν να περπατήσουν, να τρέξουν στη φύση ,ακόμη και στις παρυφές της πόλης. Η Περιβαλλοντική – Πολιτιστική Εκπαίδευση, η ανάδειξη του τουρισμού φύσης αποτελούν αντικείμενα ενασχόλησης για τον σύλλογό μας. Οι σηματοδοτήσεις γίνονται για να καταδείξουν τις διαδρομές και να περιγράψουν, είδη χλωρίδας, δασικές περιοχές, ίχνη και άλλα στοιχεία που αφορούν τη φύση και τον πολιτισμό. Όλα αυτά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις υποδείξεις των ειδικών: δασαρχείων, επιστημόνων κ. α.

Καθ οδόν στόχος είναι και η καταγραφή της πανίδας, της χλωρίδας στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα .Επιδιώκουμε την καταγραφή για να γίνουν προτάσεις προστασίας και ανάδειξη της ομορφιάς αυτών όπως χαρακτηρισμοί μνημείων της φύσης, αισθητικών δασών κ. α.

Σημαντική θεωρούμε ακόμη την δράση της ορνιθοπαρατήρησης τόσο σαν άθλημα( bird watching),όσο και σαν επιστημονική έρευνα(καταμετρήσεις, εντοπισμός σπάνιων ειδών κ.α.) με σκοπό την προστασία αυτών.